CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

AHLAN WASAHLAN ILA RUKNI.. (^_^)


Saturday, February 12, 2011

TUDUNG LABUH?

Asalnya, kunjungan Hana ke bilik Sue adalah untuk bertanyakan masalah plag di setiap bilik di wing Hana. Namun, Hana terlekat pula dengan perbualan hangat mereka. Topiknya asalnya tentang pemakaian baju bagi unit beruniform. Akhirnya topic tu berkait-kait sampailah kepada isu pelajar course agama vs bukan agama dan pemakaian tudung labuh.

Isu ini bukanlah isu baru lagi untuk diperkatakan, namun ia masih belum menampakkan tanda-tanda akan selesai, bahkan semakin parah. Hana sebenarnya tidak suka soal perbezaan course dibangkitkan. Sebabnya, bagi Hana, semua course adalah sama. Course lain pun ilmu daripada Allah juga. Walau dari course apa pun, kita tetap sama, di bawah aqidah yang satu iaitu Islam (kecuali seorang junior math yang beragama kristian). Namun, isu ini terus menjadi isu yang terhangat untuk diperkata dan dibicarakan. Hana tak salahkan mereka. Sebab bagi Hana, yang patut dipersalahkan adalah individu yang selalu menekankan isu course. Tak terlepas juga semua warga IPIS(termasuk Hana) kerana tidak menjalankan tugas sebagai individu Islam dengan sebaiknya. Jikalau semuanya memegang prinsip amar ma’ruf dan nahi mungkar, isu ini tidak akan pernah menjadi sebuah isu.

Seterusnya, isu tudung labuh. Menyentuh isu ini, Hana teringat isi chatting Hana dengan seorang kawan lelaki sekolah Hana dulu. Entah apa yang kami chattingkan sehingga termasuk isu cirri wanita yang dia dambakan sebagai seorang isteri. Walaupun dia hanyalah lelaki biasa dan bukanlah seorang yang alim atau wara’, namun dia tetap menginginkan wanita yang bertudung labuh sebagai suri hidupnya. Alangkah hebat penangan bertudung labuh. Hebat dan tinggi di mata lelaki.

Yes, Hana suka melihat orang yang bertudung labuh. Namun, Hana tidak memandang jelik akan orang yang bertudung biasa sahaja. Bagi Hana, terpulanglah kepada individu itu sama ada ingin bertudung labuh atau tak, as long as dia mengikut syariat yang telah digariskan. Mungkin bagi individu yang bertubuh kecil, memakai tudung yang bidang 45 sahaja sudah mencukupi untuk menutup apa yang perlu ditutup. Namun bagi yang berbadan agak besar, perlulah baginya untuk sekurang-kurangnya bertudung bidang 50. Jika individu itu sendiri memilih untuk bertudung labuh bidang 60 atau jilbab, ia sangat-sangatlah digalakkan.

Seandainya individu itu tidak memakai tudung, seharusnyalah kita menggunakan kuasa yang ada pada diri sama ada tangan, lidah atau hati untuk menyuruhnya memakai tudung. Namun, bagi Hana, tentang pemakaian tudung labuh ini, kita tidak boleh memaksa. Dulu, walaupun di sekolah dan asrama, Hana bertudung labuh namun di rumah tidak. Bukan Hana tidak pernah mencuba, namun sangat sukar untuk bergelut dengan hati. Sehinggalah hampir empat tahun mencuba, barulah Hana berjaya. Itu Hana yang terdedah kepada iklim dini di sekolah. Bagaimana dengan orang yang sudah sedia terdedah kepada suasana yang membantut pembentukan insan Islami? Tentu saja akan lebih sukar hatinya terbuka untuk bertudung labuh.

Apatah lagi jika berlatar belakangkan keluarga yang tidak bertudung labuh. Hana sendiri melalui saat-saat yang sangat sukar untuk bertudung labuh serta bertudung di rumah (dengan tetamu dan ipar). Hana sebenarnya seorang yang simple, dan tidak gemar bertudung. Apatah lagi bertudung hampir 24 jam di rumah sendiri. Namun, kerana syariat yang telah digariskan yang pastinya ada hikmahnya, Hana akur. Walaupun ada tentangan dan rintangan yang terpaksa ditempuh sebelum perubahan yang dilakukan dapat diterima oleh keluarga. Mungkin ada pihak yang berasa pelik. Mana bisa ahli keluarga menghalang kita melakukan kebaikan? Namun percayalah, ia sememangnya wujud. Beruntunglah anda jika dilahirkan dalam keluarga yang menggalakkan pembentukan insan Islami kerana laluan untuk anda menjadi muslimah sejati tidak terlalu sukar jika dibandingkan dengan orang lain.

Mungkin kerana itu, Hana agak terbuka akan isu bertudung labuh ini.setiap perubahan memerlukan masa. Kita tidak boleh memaksa kerana mungkin tindakan kita itu akan terus membantutkan niat mereka untukbertudung labuh. Jika ingin orang di sekeliling kita bertudung labuh, cubalah dekati mereka, fahami dan selami hati mereka, sentiasa bersama dengan mereka, mengajak mereka ke arah kebaikan, turut serta akan aktiviti yang dilakukan mereka (selagi tidak bercanggah dengan syariat), serta janganlah pernah jemu untuk mendoakan mereka dan juga diri kita sendiri. Wallahu’alam…

Mungkin apa yang ditulis oleh Hana di sini banyak kesilapan dan kekurangan. Namun, ini adalah pendapat peribadi Hana. Seandainya ada kesilapan, Hana sedia menerima teguran.
~buatlah apa sahaja yang dikehendaki selagi tidak bercanggah dengan syara’

No comments:

Post a Comment