CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

AHLAN WASAHLAN ILA RUKNI.. (^_^)


Sunday, December 18, 2011

Gaduh x bermakna menjadi musuh

“Kalu awk yang sakit, saya x kisah langsung!”

Haha… I had said that sentence 4 years ago. But what happen Hana? Kata-kata hanya tinggal kata-kata. Bila waktunya tiba untuk dye sakit, kenapa Hana kisah? Kenapa hingga terfikir untuk hulurkan bantuan kewangan untuk that kerek guy?


Bukan sebab Hana suka dye… rasanya hati ni normal lagi kot. Xde pape perasaan pun. Lagipun, mesti ke perlu ada perasaan yg special tu sebagai syarat untuk kita nk tolong seseorang? X kan? The main reason mungkin sebab Hana ni masih lagi normal kot…haha…

Ye la, manusia normal xkn boleh tengok kwn dye dlm kesusahan… Mesti terdetik kat hati untuk membantu. Kalu xde perasaan cam tu, maka x normal la anda…haha


Tapi, korang ni kawan ke Hana? Bukan ke gaduh sokmo dulu? Haha… Memang. Pantang jumpa or discuss pape, ada je yg nk jd sbb untuk bertikam lidah. Lawak pulak bila diingat semula. Haha…

Gaduh x semestinya sampai nak berdendam. Gaduh x bermakna menjadi musuh. Walau berapa kerap bergaduh pun, dye tetap kwn satu sekolah dulu (wlpn x pernah sekelas). Lagipun kitorang dh bermaafan pe (wlpn lps tu ada jugak Hana mengumpat dye…haha….asif ye).


Kepada that kerek guy (haha…gelak jahat), semoga anda cepat sihat. Sembuh seperti sedia kala. Boleh bermain bola sepak mcm biasa.


~~kerap bertekak pun satu seni dalam bersahabat...haha...apakah? :P

Wednesday, December 14, 2011

Nak tukar course bleh?

Walaupun ayah sangat2 mengharapkan Hana amek course agama sejak dulu, tapi Hana xnk... Bukan sbb course ni susah sangat (tp susah la jugak kan especially arab). Chemistry pun x kurang susahnya... Tapi the main factor why Hana xnk amek course ni sbb Hana takut... Hana x cukup baik untuk digelarkan sebagai "USTAZAH". Family Hana pun bukanlah what so called alim kan? So, its quite hard for me to choose course agama. Tapi, bila dah sesuatu tu dah tertulis untuk kita, nk elak cmmane pun, nk lari ke mana pun, ke situ jugak kita sampai...

Lari punyer lari, Pendidikan Islam jugak major Hana sekarang ni...huhu...

Apa perasaan? Bangga? Tak.... Jauh sekali riak... Actually, Hana rasa rendah diri... Sebabnya Hana ni xde la baik sangat... Alim apatah lagi... Syadid, zuhud? Tok sah tanye la...memang x... Kenapa? sbbnyer.....

Bila budak bukan course agama berperwatakan baik, bertudung labuh, orang mesti akan puji gler2 punyer la... Kalu budak bukan course agama x pakai tudung labuh, orang x kata apa pun... Tapi cuba kalu budak course agama pakai tudung labuh... Biasa la tu kan? Kalau budak course agama x pakai tudung labuh, mesti macam2 yang orang akan kata.... Padahal sebenarnya kat akhirat nanti Allah x tnye pun awk ni dulu course apa? Kenapa nk judge berdasarkan course?


Ok, mungkin orang akan berhujah, orang course agama ni mesti la kena behave as a muslim sejati sbb dye memang belajar tentang agama kan... Tapi yang x amek course agama pun tetap kena belajar tentang agama jugak kan? Sumer kena faham tentang kewajipan masing2 kan?


Kenapa x, kalau seseorang tu buat salah, tegur dye supaya dye perbaiki kesalahan dye, bukan tegur dye sbb course apa yang dye amek....?

~
~
~
~

Hana sebenarnya malu sebab x banyak menyumbang untuk agama... Kalu tengok kat status fb, post kat blog ni, berapa banyak sangat Hana post tentang agama? Hana lebih banyak merapu.... Malu dengan kawan2 yang jauh lebih baik daripada Hana walaupun amek course lain... Kadang2 Hana rasa macam Hana x patut amek course ni...sbb Hana takut Hana yang akan burukkan nama baik "USTAZAH" ni... Kalau bleh tukar course, Hana nak tukar course...xnk amek course agama... X perlu rasa bersalah nk buat apa pun... Kat matrik dulu, Hana bertudung labuh gak...bukannyer amek course agama pun (mne de course agama kat matrik). X perlu rasa bersalah atau terpaksa... Buat atas kehendak diri sendiri... Lebih bahagia begitu....

Mungkin apa yang Hana fikirkan sekarang ni x betul... Tapi sebenarnya tu la yang Hana rasakan... Rasa rendah diri n malu dengan kwn2 yang jauh lebih baik daripada Hana tu sangat menebal... Memang la Hana selalu katakan lebih baik jadi diri sendiri... Tapi sebenarnya jauh di sudut hati tercuit rasa cemburu pada mereka....Rasa rendah diri n malu..... Tapi, Hana xleh jadi mcm dyorang... Susah untuk berubah dalam masa yang singkat.....

Hmmmm.... -____-"

Berseluar...Salahkah?..

Hmmmm....Assalamualaikum semua... Jam sekarang dh pukul 4.14 pagi....but i'm still cannot sleep....

Hmmmm...Actually dh lama nk tulis pasal ni, tapi x berkesempatan...So, alang2 dh xleh tido, biarlah Hana amek peluang ni nk coretkan sesuatu tentang tajuk ni ek...

Melayu memang tinggi dengan nilai ketimurannya, penuh dengan adat-adatnya...Boleh katakan bila disebutkan tentang gadis melayu, memang akan terbayangkan seorang gadis yang ayu, sopan santun n apa2 la yang menggambarkan kelembutan seorang wanita. Baju tradisi wanita melayu pun baju kurung n kebaya. Kalu x pakai baju2 tu pun, wanita melayu tetap pakai kain, kain batik. Mne de istilah dalam kamus pakaian tradisi melayu. Boleh dikatakan pemakaian seluar ni mula wujud bila adanya pengaruh barat (pada pandangan Hana la...x kaji la pulak).

So, boleh dikatakan gadis2 melayu yang baik2 tu biasanya memang suka sangat pakai kain sama ada pakai baju kurung, jubah n even kalu pakai t-shirt labuh pun dengan kain (my fisrt experience when I was at secondary school, which is sekolah Agama). Kat asrama dulu, kitorang hanya pakai seluar time riadah petang2 n nk tido je. Its only in aspuri's area. Kalu nk keluar, xleh sama skali pakai seluar, apatah lagi seluar jeans....carik nahas la tu.

Thanks to budaya kat asrama ni, even kat umah pun boleh dikatakan everyday Hana akan pakai baju kurung dari pagi sampai ke petang. Tapi, bila Hana nk ke bandar or jalan2, Hana x pakai baju kurung. I dont know if I'm weird (bcoz my cousin n kwn2 sekampung yg x slalu pakai baju kurung tu, rajin pulak pakai baju kurung bila nk ke bandar...bila duk kat kampung la). Tapi tu memang jenis Hana. Bila kat IPIS pun, when everyday u r wearing baju kurung bila nk pegi kuliah, mestila time nak outing nk pakai baju lain gak kan? Hana bukannya jenis ske pakai skirt labuh tu...For me, daripada pakai skirt labuh tu, better Hana pakai baju kurung je, lagi selesa. Memang biasanya seluar la yang jadi pilihan kalu pakai t-shirt or blause. Apatah lagi bila dah guna motor sekarang ni.

Salahkah bila seorang wanita/perempuan memakai seluar bila dia tetap memakai sarung kaki, bertudung labuh, berbaju labuh, tidak berseluar ketat? Perlukah mementingkan budaya melayu melebihi apa yang telah disyariatkan oleh Islam?

Kadang2, kita lebih suka melihat seorang perempuan memakai baju kurung berbanding yang memakai seluar walaupun yang memakai baju kurung tu tidak menutup aurat dengan sempurna...

Kadang2 kita tidak senang melihat perempuan memakai seluar dan menunggang motor...walaupun sebenarnya dia berpakaian sebegitu kerana mengambil berat akan auratnya...dia menunggang motor kerana dia tidak mampu memandu sebuah kereta...bukan semua orang mampu mencapai kehidupan sebagaimana yang kita jalani...

Kenapa kita seringkali menidakkan apa yang sebenarnya telah pun dibenarkan oleh syarak? Kenapa kita lebih mementingkan adat berbanding syarak? Kenapa kita selalu menghukum hanya melalui kaca mata kita sahaja tanpa mengambil kira sudut pandangan lain? Kenapa kita tidak pernah memikirkan tentang budaya2 lain yang boleh kita contohi? Mengapa perlu menyempitkan fikiran kita dengan pemikiran yang terlalu tertutup? Kenapa kita selalu merasa diri kita terlampau baik atau hanya kita sahaja yang betul?

Tuesday, December 6, 2011

One Liter of Tears...

Actually, tu tajuk sebuah drama Jepun yang mengisahkan Aya, seorang pelajar sekolah tinggi yang menghidap penyakit spinal degeneration. Tengok tajuk pun dah bleh tau kan citer ni memang sedih. Mengalir jugak la air mata jantan Hana…haha (copy paste ayat Dayah). Mula-mula tengok citer ni, its quite similar like drama Hani yang penah bersiaran kat TV3. Agaknyer la kot, sebab Hana pun sempat tengok satu dua episode je citer Hani tu.
Tapi, bila makin banyak episode Hana tengok, it reminds me to 1 of my friend at matrik. Kak Atin. Actually, dye ni student PDT. That’s why I call her Kak. She’s older 1 year than me. She’s a cute girl, selalu tersenyum n ceria. Tapi bila anda tengok dye, anda pun boleh tengok perbezaannya daripada orang lain. She’s always wearing her sweater. Hana pun slalu jugak pakai sweater bila ada dalam dewan sebab Hana x tahan sejuk. Tapi dia sentiasa pakai even kat bilik, kat luar bilik, kafe and everywhere.
Actually, dye menghidap penyakit Spina Bifida. Bila ada je perkataan “SPINA”, rasanya dak2 bio leh agak kot, penyakit tu berkaitan dengan saraf dari otak ke tulang belakang. Dye x boleh duduk atas lantai yang keras, x boleh sejuk, x boleh naik tangga, x boleh penat sangat n mcm2 lagi perkara yang “x boleh” dalam hidup dye. Kalu x, dye xleh bangun. Dye slalu ke hospital, buat check up atau pun terlantar kat hospital sebab sakit. Bila dye masuk hospital tu, maknanya dye xleh bangun la tu. Hanya mampu terbaring.
Tapi, x macam citer One liter of tears tu, Alhamdulillah, dye orang2 sekeliling kat matrik x macam kebanyakan classmate Aya tu. Boleh kata semua orang baik dengan Kak Atin wlpn x berapa rapat. Ingat lagi, masa kami ada kem fasilitator kat Melaka, bila ada tangga, ramai-ramai akan tolong angkat Kak Atin. Shah pulak xleh la nak angkat Kak Atin gak kan, sebab dye lelaki, dye bawak je beg Kak Atin, x kasi Kak Atin bawak sendiri. Cikgu pun baik la dengan Kak Atin. Bilik Kak Atin kat ground floor, kalu makmal, klas tutor n klas exam pun, pihak pengurusan akan make sure Kak Atin ditempatkan di ground floor.
Tapi, Kak Atin jugak x macam Aya, sebab Aya ada Asou yang selalu ada di sisi Aya. Tapi Kak Atin x bernasib baik macam tu. Kak Atin ada sukakan someone. Tapi orang tu x tahu. Rasanya, lebih baik orang tu x tahu, sbb kalu dye tau sekalipun, x mungkin dye dapat balas perasaan Kak Atin. Bagi Hana, dye bukanlah seorang lelaki yang baik untuk Kak Atin.
Bila dah dekat nak abes matrik, Kak Atin disahkan menghidap barah otak plak. Mungkin x ramai yang tau sbb Kak Atin x hebahkan perkara ni. I can see her sadness. After matrik, dye x sambung belajar pun sbb mungkin dye dah hilang minat untuk belajar sebab sakitnya tu macam dah xde harapan. Lagipun, mungkin dye xnk susahkan orang sekeliling dye. Dulu ada jugak contact dye, tapi after a year, ada jugak Hana send msj, tapi x pernah berbalas. Bila call, x jawab. I don’t know what actually happen to her now. I really want to know. If something bad happen to her, I cannot imagine it.

Wednesday, November 16, 2011

wordless wednesday #1


Monday, November 14, 2011

Bicara Kata.

Ya Allah.Mudahkanlah jalan kami ini. Berilah keringanan ujian buat ibu bapa, keluarga dan seluruh umat islam ya Allah.


Aku rasa nak menulis malammalam ini.serabut.serabai dan seantero dengannya.


Ada sahabat menceritakan padaku. Aku mengadu tentang amarah kali ini.Tenang dia bercerita mengenai kisah lelaki yang memaki saidina Abu Bakar sedang ketika tu beliau ada bersama Nabi Muhammad.nabi duduk langsung tak berkata apa-apa.Bila lelaki yang memaki Abu Bakar td diam, Abu Bakar membalas ape yang dikata oleh lelaki td. Nabi pun beredar dari tempat itu dan dikejar Abu Bakar.Abu Bakar berkata : dia dah memaki saya, sedang tuan diam sahaja.bila saya bercakap, tuan beredar. Baginda pun bersabda : Sesungguhnya malaikat telah mempertahankan kamu, iaitu semasa kamu diam. Tatkala kamu becakap,malaikat pun pergi dan syaitan datang. Jadi aku tidak suka duduk di tempat yang didatangi syaitan.

dengar bait ini elok-elok.

Manis bicara indah tutur kata 
Tak seindah rupa pengertiannya 
Lembutnya lidah mengata nista 
Lidah yang tiada bertulang 
Mengadu domba 
Serta memfitnah sesama saudara 

Terkadang aku berfikir sendirian 
Perlukah amarahku dibiar terus menyala 
Membakar membara dengan rasa bangga 
Mencela mereka dengan kata-kata 

Kata ibarat pedang 
Yang tajamnya bisa membunuh lawan 
Kata-kata yang berhikmah 
Menyedarkan kita 

Kata madah pujangga 
Bisa menjadi pedoman manusia 
Jagalah bahasa kata kita 
Jangan disalah guna 

Yang merah itu saga 
Yang kurik itu kendi 
Yang indah itu bahasa 
Yang cantik budi pekerti 

Terkadang aku mentaksir manusia 
Kurniaan Tuhan telah banyak dikhianati 
Mencerca, menghina, dustanya bicara 
Menyusun nista dengan kata-kata 

Terlajak perahu masih boleh diundur lagi 
Terlajak kata buruk padahnya 
Terlajak perahu masih boleh diundur lagi 
Terlajak kata hilang percaya 
Hilang percaya...



sgt bermanfaat...^^

sumber: blog khujeymah

Friday, November 11, 2011

Ada apa dengan 11/11/11?

Assalamualaikum semua... Harap semua sihat la ek... Ye, tarikh hari ni 11/11/11. Ramai yg mention tarikh ni kat FB (Hana pun...), ramai yang wat tarikh kawen, x kurang jugak yg buat tarikh bertunang. X  kisah la nk kawen n bertunang tu kan? Benda baik, elok la buat bila dh sedia... ^^ Ada jugak yang buat tarikh nk berkapel -___-". Mujur x dengar lagi yg wishing nk wat tarikh bercerai...huhu

 Ni jawapan Ustaz Azhar Idrus berhubung isu 11 11 11. Hana xnk komen pape bab word last tu...

Sebenarnya, xde pe sangat pun tarikh tu...Macam tarikh2 lain gak...13 01 12 ke kan?hehe... Tapi apa yang akan jadikan tarikh tu bermakna, depend on us la... Contohnya, hari ni kita bersyukur pada Allah kerana masih diberikan nafas sbb kita x sempat bertaubat lagi...Ceh, poyo je kan? Macam baik sangat. Tapi tu mmg benar. Tu la hari yang hebat untuk kita...

Contoh lain Hana bagi. Misal kata, hari ni, kita dapat jawab exam dengan baik. Tu dh jadi hari yang bermakna untuk kita. Ataupun, misal kata result exam kuor ari ni (tp UPSR pun x kuor lagi kan?), kita dapat result cemerlang, insya-Allah kita akan ingat tarikh ni n rasa tarikh ni sangat bermakna pada kita.

Tapi, kalu hari ni kita merengus, marah-marah, ataupun sedih, x hebat la hari kita hari ni. Buat yang sedih kerana kesalahan orang lain, cubalah dan cubalah maafkan kesalahan orang tu. Sebab selagi kita x maafkan dye, kita xkan rasa hari kita gembira. (nasihat untuk diri sendiri jugak ni).

Ok la...Hana ni pandai je nasihat, tapi tulis gak 11 11 11 kat status FB kan? Apa lah... Actually, Hana tulis kat fb sbb kawan Hana lahir 11 11, tapi bukan 11 11 11 r...dye lahir 11 11 90. Tapi sayangnya, dye dh meninggal... 6 tahun yang lepas, bersama 5 orang lagi termasuk seorang Ustaz (warden). Kejadian ni merupakan peristiwa yang merubah banyak perkara di sementoji.

Hana ingat lagi, ari masa dyorang bertolak tu, Hana tengah tunggu van, nak pegi MPKT nak balik kampung. Program ni untuk aspura dulu. Lepas tu baru buat untuk aspuri. Hana nampak muka2 ceria mereka kat dalam bas. Masa tu Hana rasa jeles gak r.

Then, masa cuti tu, Hana n family pegi Pekan (umah Pakcik). Pada hari 1 Muharram tu, Hana n family n family pakcik pegi pantai sempadan antara Pahang n Johor. Orang dewasa cari siput rantai, kitorang apa lagi, Mandi la. Masa tu dah asar dh. Hana teringat kat dyorang yg pegi program tu. Monolog dalaman masa tu: "Mesti dyorang dh balik dah waktu ni, Hana je baru pegi pantai".

Malam tu, sibuk2 BBQ. Memang x tengok berita r... Esoknya kitorang balik umah. Sampai je kat depan umah, jiran ckp ada 6 orang meninggal kat Kuala Terengganu. Masa tu Hana langsung x fikirkan dyorang sbb dyorang pegi Merang, Setiu. Malam tu, ayah suh buka berita sbb nk tau jugak la sal kes 6 orang yang meninggal tu walaupun kitorang sbnrnyer masih sibuk kemas barang, baru sampai la katakan...

Hana yang bukak tv time tu. Dengar suara pemberita cakap: "2 lagi mangsa lemas ditemui. Mangsa yang ditemui pada hari ini, Muhammad Safwan Bin Saidi dan Muhammad Syafiq Bin Zainuddin.........." Hana dah x dengar apa yg dye ckp. Yang Hana tau, Hana dh terduduk depan tv sambil mata x berkelip memandang tv. Adik datang, tanya kenapa. Hana dh xleh jawab apa. Masa tu air mata je yg mengalir. Xtau air mata tu kerana sedih atau terkejut.  Lepas tu, Hana dengar semua mangsa yang dh dijumpai dan yang masih hilang. Ustaz Wan, Izwan (f3), Safwan (f3) n Syafiq (f3). Yang masih hilang Amirul (f2) n Izzat (f4). Amirul n Izzat Hana x kenal. Tapi Izwan, Safwan n Syafiq tu semuanya pernah sekelas dengan Hana. Especially Syafiq, satu-satunya kawan Hana yang sekelas daripada f1 sampai f3.

Masa tu ayah datang, ayah marah sbb Hana menangis kerana lelaki. Mungkin ayah xnk Hana nangis kot. So, Hana tahan air mata. Hana cuba berlagak macam biasa. Tapi esoknya bila Hana balik ke sementoji, dalam bas tu Hana nangis puas2. Hari tu Hana beli paper walaupun Hana ni bkn jenis yg ske beli paper. Bila sampai sekolah, sunyi, sepi n hening sangat. Semua orang pun senyap je. Kami buat tahlil perdana untuk semua Allahyarham. Student aspura berpeluang pegi buat tahlil kat umah arwah2. Aspuri xleh... Tapi sebenarnya Hana nak sangat ziarah keluarga Allahyarham. Hana nak sangat ziarah kubur Allahyarham.

Walaupun kisah ni dah lama berlalu, tapi Hana tetap ingat. Satu hari nanti, Hana nak jugak pegi ziarah kubur Allahyarhyam2. Buat masa ni susah, sbb Hana duk jauh dari sekolah.


Ni gmbr Hana f1. Dalam gambar ni ada Arwah Syafiq n Arwah Safwan..

Ni gambar f2. Dalam gambar ni ada Arwah Syafiq n Arwah Izwan.



Keratan akhbar pasal tragedi ni bleh dirujuk kat sini, sini, sini, sini, sini, n sini. Artikel ni je yg masih ada. Time kaceh Utusan.

Nilai sebuah pengorbanan...

Assalamualaikum semua. Apa khabar? Harap semua sihat la ek. Rasanya bahang Aidiladha masih dapat dirasai walaupun raya dah habis, kecuali kepada student2 IPG n SPM's candidate sumer...haha...udoh2 la beraya, exam la plak kan?huhu...

Walaupun dah terlambat, tapi Hana nak jugak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua Muslimin dan Muslimat di seluruh dunia. Kepada yang diberikan rezeki oleh Allah untuk menunaikan haji pada tahun ini (especially Ustaz Wan (lctrr Aqidah), Madam Dhalilah (lctrr English Hana time PPISMP dulu), Encik Idris (lctrr MAB....tahukah cikgu, Hana sengsara jwb MAB td...huhu), mak ayah Dilah n mak ayah Tihal), tahniah Hana ucapkan dan semoga dapat menjalani ibadah haji dengan sempurna dan memperoleh haji yang mabrur insya-Allah. 

Hari Raya Aidiladha biasa jugak disebut hari raya haji atau hari raya korban. hari raya haji sbb jatuh pada musim haji dan hari raya korban sbb sempena peristiwa Nabi Ibrahim yg sanggup nk korbankan anaknya Nabi Ismail demi menurut perintah Allah. Tapi Allah gantikan Nabi Ismail dengan kibas semasa Nabi Ibrahim nk sembelih Nabi Ismail....fuh, mmg betul2 bertaqwa...kalu kita, belum tentu lagi kan? sape x sayang anak? Dah la lama baru dapat kan?

Seiring dengan raya korban ni, so, Hana juga terpaksa berkorban...huhu... Korbankan raya demi exam...hukhuk T_____T
Semua ni gara2 subjek pembunuh sem ni; MAB n arab....
Sedey tau...tahun lepas, Hana sorang je balik, siblings lain sumer x balik...
Tahun ni, semua balik sbb buat aqiqah Haziq, Iman n Faiz n sekaligus buat korban...sekor lembu tu...
Kata adik: "Hang ni Kak ni, wat pelik sokmo!"
Begitulah kata2 adik yg bercampur dielek Ganu n Kedah...huhu...
Bukan sengaja nk wak pelik utk mencari publisiti ke apa... Bukan jua untuk tunjukkan keunikan diri...Dah tau dah diri special...haha... Tapi sometimes, kita terpaksa korbankan sesuatu yang kita sayang demi memperoleh sebuah kejayaan...
Tapi xde la studi sgt pun...Yela, camne nk studi kalu hati ni dah terbang ke Terengganu?huhu...
Tapi, Kalu balik, lagi la xleh studi...Mesti la sibuk berkasih sayang dengan keluarga...hehe...
Semoga pengorbanan ini berbaloi...Insya-Allah...

Walau apapun, pengalaman beraya di perantauan mempunyai keistimewaannnya yang tersendiri...
Beraya bersama teman2 yg senasib...kuang2...
At least, merasa la jugak raya ala2 over the sea kan?hehe..
Ukhuwah yg terjalin dengan kawan2 especially dengan roomate kian kukuh...
Mujur roomateku tersayang si Mc Da sorang ni x balik gak...huhu.. sayang kamu lebey la Mc Da.. <3
Sekian sahaja coretan perantau sorang ni...huhu...
Dah penat membaca bebelan yg panjang tapi merapu ni, layan gambar2 kami beraya sakan lak ek...



Lawa x? baik puji...kalu x?...haha


With my roomate tersayang, Mc Da...x smpt lg nk edit gmbr ni...biar lawa2 sket...hehe

With Moon Qamar yg duk Melaka je, tp x balik....hmmm....

Berposing depan Masjid sebelum solat raya...korang caye x, kami Muslimat 1st yg smpai? Kalu kat umah tu besenyer sampai masjid dh kena duk luar dh wlpn bersiap sjk kul 5pg...huhu...Ramai orang kat umah la katakan....

With my classmate, Dilah...Mak n ayah dye g haji...so, dye x balik...

Macam ala2 salam perantauan x?huhu...malas nk mengedit lg gmbr ni...lagi 3 paper x abes...huhu..


Sekian sahaja.....nk studi arab lak...wish me luck k... =)

Thursday, November 3, 2011

tidak pernah/never

HATI , kenapa kau masih mengingati ?

CINTA , kenapa kau masih menantinya ?

FIKIRAN , kenapa kau masih lagi fikirkan dia?

MATA, kenapa setiap hari kau ingin melihat dia walaupun hanya wall FBnya yg sepi ?

MULUT, kenapa kerap sekali kau asik tersasul namanya ?

JANTUNG , kenapa kau berdegup kencang tatkala terlihat dia ?


Adakah aku memang benar mencinta atau hanya permainan rasa ,

sesungguhnya dengarlah wahai diri yang dia tidak pernah menyayangi kamu..

sumber: blog cik reha

sje tetibe rasa nk share....

Wednesday, November 2, 2011

٠٢.٤ خطوات التدريس

٠٢.٤ خطوات التدريس
المهارة القراءة ( للصف الأول : الموضوع أسرتي )
الهداف
المحتوى/المدّة
النشاط التعلميّ
قراءة الكلمات والجمل في الوحدة أسرتي
هذا ابي
انا احب ابي (اخي، جدّي)
هذه أمي
انا احب أمي (اختي، جدّتي)
1- يسأل المعلم ستّة الطلاب إلى الأمام.
2- يلبس المعلم لستّة الطلاب ورقة غطاء الرأس.
3- يسأل المعلم جميع اطلاب قراءة الكلمات في غطاء الراس.



4-وبعد ذلك، يسأل المعلم ثلاثة الطلاب وثلاث الطالبات إلى الأمام لعقد أوراق.
5- يسأل المعلم جميع اطلاب قراءة الكلمات في أوراق.



المهارات الكتابة ( للصف الثالث : الموضوع الفواكه )
الهداف
المحتوى/المدّة
النشاط التعلميّ
4.2.1 وصل الحروف لتكون كلمة
العنب
 والبابايا
والأناناس
والفرولة
والشمّام

1- يعرض المعلم الصورة الفواكه ويسأل جميع الطلاب يذكر اسماء الفواكه في الصورة.
2- وبعد ذلك، يسأل المعلم بعض الطلاب تقدم إلى الأمام للكتابة اسماء الفواكه في الكلمات المتفاطعة في السبّورة.
3- يظهر المعلم على الإجابة صحيحا ويصحيح الإجابة خطئة.
4- ثم، يسأل المعلم بعض الطلاب تقدم إلى الأمام للكتابة اسماء الفواكه في السبّورة.
5- يصحيح المعلم الإجابة خطئة.


kalu ada kesalahan tu, korang pandai2 la ubah ek...Hana ni x  pandai Arab...huhu

Sunday, October 16, 2011

2.3 SEJARAH FUTSAL DI MALAYSIA

Assalamualaikum semua...hopefully korang semua sihat2 la hendaknya yer,,,jgn selsema n batuk mcm Hana ni...esok dh nk exam...huhu....doakan Hana utk exam esok ek...Ok la, post kali ni, pasal 1 of my assignment. utk Gerko. Hana amek futsal sem ni. salah 1 soalan dlm asgnmnt tu, kena citer tentang pengenalan, sejarah futsal di dunia n di Malaysia. pengenalan n sejarah di dunia ok la... Tp sejarah futsal di Malaysia punyer la payah nk dpt maklumat...huhu...Buku pun xde...huhu... Maklumat yg Hana tulis ni pun hasil gabungan dr cebisan2 maklumat yg Hana dpt dr internet. Punyer la byk web yg Hana kena rujuk...huhu... So, untuk elakkan korang yg bakal dpt permainan futsal jugak sem akan2 dtg drp menghadapi nasib yg sama cam Hana, so, Hana post la hasil keje yg x seberapa ni... Tp, peringatan PENTING! jgn tiru ek, just jadikan sbg rujukan. Amalan plagiat kan x dibenarkan.. Lagipun, plagiat tu sama je mcm menipu. BERDOSA tau... ingat (gaya upin...hehe)



2.3 SEJARAH FUTSAL DI MALAYSIA

            Seperti yang telah diterangkan di dalam sejarah futsal di dunia, sukan futsal mula dipertandingkan di peringkat antarabangsa pada tahun 1989 di dalam Piala Dunia Futsal FIFA di Rosterdam, Belanda yang telah dimenangi oleh Brazil. Selepas kejohanan ini, sukan futsal mula mendapat perhatian yang meluas dari perbagai pihak di seluruh dunia.

            Namun begitu, sukan ini hanya mula bertapak di Malaysia sekitar akhir tahun 1990 an. Hal ini kerana, masih kurang orang yang berminat dengan sukan ini kerana pengaruh sukan bola sepak dan badminton lebih kuat di Malaysia pada ketika itu. Selain itu, sukan futsal kurang mendapat pendedahan yang meluas daripada pihak media di Malaysia.

            Pun begitu, pada tahun 2000, sukan futsal mula menjadi sukan yang terkenal di Malaysia. Hal ini demikian kerana, hampir setiap golongan umur meminati sukan bola sepak, tetapi sukan ini memerlukan stamina yang tinggi, padang yang luas dan pemain yang ramai. Oleh itu, ramai yang mula berminat dengan sukan futsal kerana ia lebih mudah dimainkan, tidak memerlukan pemain yang ramai dan padang yang luas. Ia juga mendapat sambutan bukan hanya daripada golongan lelaki, malah turut mendapat sambutan yang menggalakkan daripada golongan wanita. Selain itu, sambutan daripada golongan kanak-kanak dan golongan tua juga sangat menggalakkan berbanding dengan suka bola sepak.

            Sukan futsal menjadi lebih terkenal apabila krew produksi program TV inovatif 3R telah bekerjasama dengan Red Films telah menerbitkan sebuah filem yang berkisarkan sukan futsal iaitu filem “Gol & Gincu”. Filem ini telah berjaya membuka mata rakyat Malaysia tentang sukan futsal. Melihatkan kejayaan file mini, drama rentetan filem ini iaitu Gol & Gincu The Series telah ditayangkan di TV8 pada tahun 2006.

Rajah 2.3.1: Filem Gol & Gincu

            Setelah itu, program TV inovatif 3R telah menganjurkan pertandingan futsal terbuka wanita terbesar di Malaysia pada tahun 2006. Pertandingan ini telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada berbagai pihak dan turut mendapat sokongan daripada artis setempat. Setelah kejayaan filem, drama dan pertandingan ini, pusat-pusat futsal telah tumbuh seperti cendawan selepas hujan di seluruh Malaysia sama ada pengusaha ataupun dibina oleh exco negeri setempat.

            Berbagai usaha telah dilakukan oleh berbagai pihak bagi mengembangkan lagi sukan ini, contohnya memasukkan sukan ini ke dalam Kejohanan Sukan Universiti, Liga Super Futsal KBS-Putrajaya 2011, Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 dan lain-lain. Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 telah mencatatkan acara futsal paling besar yang pernah diadakan di negara ini dan telah dimasukkan ke dalam Malaysia Book of Records (MBOR).

Rajah 2.3.2: Poster Kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011


Rajah 2.3.3: Liga Super Futsal KBS-Putrajaya 2011

Selain itu, golongan penggiat seni juga turut memberikan kerjasama dan galakan kepada sukan ini. Contohnya, pada tahun 2010, ramai artis terkenal seperti Hattan, Tomok, Zahid, Rabecca Nur Al-Islam, Amylea, Shahz Jazle, Fizo Omar, Intan Ladyana, Chaq dan ramai lagi serta penyampai-penyampai radio Hot Fm telah menggegar lapangan futsal di Sports Planet Subang Grand sempena Kejohanan EPLx Kosmo! Football Fever 2010.

Rajah 2.3.4: Logo Kejohanan EPLx Kosmo! Football Fever 2010.

            Semasa sukan ini mula bertapak di Malaysia, Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah mengambil inisiatif dengan menubuhkan Pasukan Futsal Malaysia yang berada di bawah seliaan FAM. Pasukan Malaysia pernah bermain dalam Piala Dunia Futsal FIFA pada tahun 1996, namun pulang tanpa memperoleh sebarang pingat.

Rajah 2.3.5: Logo Piala Dunia Futsal FIFA 2008

            Malaysia juga pernah menyertai dan menjadi tuan rumah bagi Asean Football Confederation (AFC) Futsal Championship 1999 dan berada pada kedudukan kelapan daripada sembilan pasukan. Pada tahun 2001, Malaysia telah menyertai Asean Futsal Championship dan telah menduduki tempat ketiga daripada lima pasukan dalam peringkat kumpulan. Pada AFC seterusnya iaitu pada tahun 2003, Malaysia telah berjaya mengukuhkan kedudukan dengan berjaya memasuki perlawanan akhir, namun terpaksa akur di tempat kedua sahaja. Pun begitu, pada tahun-tahun berikutnya, pasukan Malaysia mengalami kemerosotan sehinggalah tidak lagi menyertai Asean Futsal Championship yang terbaru iaitu pada tahun 2010.

            Berikut merupakan senarai jurulatih Pasukan Futsal Malaysia:
Tahun
Jurulatih
1999
Abdul Rahman Ismail
1999-2002
Bahwandi Hiralal
2007-2009
P. Balakrishnan
2009-2011
Maizal Hairi Marzuki
Jadual 2.3.1: Senarai Jurulatih Pasukan Futsal Malaysia


 ~ibu jari kiri yg silap urat time main futsal bln lps x sembuh2 lg...huhu

Saturday, October 15, 2011

Allah selalu memberi, tapi kita selalu merungut...

Assalamualaikum semua. apa khabar? harap semua sihat la ek. exam dh dkt ni (bg dak2 IPG). Eleh, ckp cam diri sndiri sihat je kan?dh la x sihat, malas makan ubat lak tu...ish2..(jgn tiru amalan ini ye ^^)

Post kali ni, Hana nk citer sal 1 tazkirah yg Hana dgr dalam 1 program yg Hana join sblm ni. Tazkirahnyer panjang gak r, tp Hana nk highlight kat 1 ayat ni je, "Allah selalu memberi nikmat pada kita walaupun kita tak pernah meminta. Kita x pernah pun minta kat Allah supaya jgn la semut2 masuk dlm telinga time kita tidur, tp Allah sntiasa pelihara kita yg tgh x sedar apa time tidur tu. Allah bg ilham kat semut or serangga-serangga lain agar jgn masuk dlm telinga kita time kita tidur". Masa ni, Hana dengar la, pay attention, faham, tp xde la menghayati sangat. Biasa la, manusia lara...

Tapi, x berapa lama lepas tu, ada 1 peristiwa yg berlaku kat Hana. Peristiwa ni simple je, ramai je org keliling Hana time tu (dalam masjid, lps solat jemaah), tp Hana sure, xde sorg pun perasan peristiwa ni berlaku kat Hana. Xde la suspen pun peristiwa ni, so jgn tension2 eh..hehe..

Time tu, Hana bukak telekung n nk pakai tudung. Masa tu, sebenarnya, jarum yg Hana selitkan kat tudung tu, hampir2 cucuk mata Hana. Dh r time tu x pakai spek. Terkejut Hana. Tapi alhamdulillah, Allah pelihara Hana. Jarum tu hanya hampir dengan mata, tp x smpat mencucuk mata lagi. Ya Allah, Hana xleh bayang kalu jarum tu tercucuk mata. Rabun pun dh susah, apatah lagi kalu..............huhu..xnk bayangkan.

Macam tazkirah yang Hana pernah dengar tu, "Allah selalu memberi nikmatg pada kita walaupun kita x pernah pun mintak". Dalam hal ni, Hana x pernah pun doa supaya Allah selamatkan Hana daripada tercucuk jarum kat mata. Tapi Allah selamatkan Hana sbb tau Hana ni hamba yang lemah yang mungkin x dapat menghadapi ujian yg macam tu.

Tapi apa yg kita selalu buat, kita merungut kalu x dapat apa yg kita nk, kadang2 kita melampaui batas, sehinggakan kita menyalahkan Allah atas kegagalan kita. Kalau kita nk sesuatu, kita perlu berusaha dan bertawakkal pada Allah. Usaha tu sangat penting. Kalau x berusaha, jadilah kita golongan Jabariyah yang hanya berserah kepada Allah tanpa mahu berusaha. Setelah tu, banyakkan berdoa. Doa tu senjata mukmin. Mukmin kah kita kalu malas untuk berdoa? Allah Maha perkasa. Kadang2, kalu kita berusaha sehabis daya pun, kalu Allah ckp benda tu bukan untuk kita, kita xkan dapat gak. Jadi selalu la berdoa ye.

Namun, kalu dh berusaha, berdoa, tapi Allah tetap x kabulkan jugak hajat kita, maknanya mungkin hajat yang kita nk tu x sesuai dengan kita (mungkin akan bawa keburukan atau perasaan riak pada kita), atau mungkin juga untuk memberikan yang lebih baik untuk kita dan boleh jadi juga Allah sengaja lambat/tak mengkabulkan hasrat/hajat kita untuk menguji kita bagi meningkatkan iman dan darjat kita di sisi Allah. Allah x pernah menzalimi hamba-Nya tapi kita yang selalu menzalimi diri kita sendiri.



Hana bukanlah orang yang layak untuk memberi tazkirah sbb Hana sendiri pun masih lagi punya banyak kekurangan. Namun, Hana sekadar memberi peringatan untuk diri sendiri dan sesiapa yang terbaca post ni sebagai tanggungjawab sebagai seorang muslimah. Kalu nk tunggu perfect baru nk bg peringatan, sampai bila2 pun xkn bleh sbb nobody is perfect kecuali Rasulullah.


Oleh yang demikian, jom jadi hamba yang bersyukur... ^^

Thursday, October 6, 2011

KOT IPIS 2011

Assalamualaikum semua....hehe...actually, dh lama nk post sal benda ni, tp ntah la...x terpost la plak...huhu...
Actually, sem lps, Hana wakili rumah sukan Saad Bin Abi Waqas (Hijau) dlm acara 400m n 1500m. Hana actually sje je isikan tempat kosong je utk acara 1500m tu...kalu yg 400m tu pun x berharap gak sbb tau ramai lg yg kuat lari tambah2 la bdk2 PJ tu kan... Tapi, alhamdulillah...rezeki Allah tu Maha Luas. Hana dpt perak utk acara 1500m. Alhamdulillah.... So, ni la gambar2 yg Hana upload sket...hepi sgt2... ^^



ni la pingatnyer....walaupun bese2 je, tp sgt berharga pada Hana...hehe


kalu x sebab masuk acara, serius Hana xkn redah lecak2 ni. Hana mmg sgt x ske lecak...huhu


No 3 tu pun umah hijau gak....yg belakang Hana tu...yang depan tu bkn no 1, no 1 umah oren.
ni masa awal2 lari...Hana x laju pun awal2 ni, takut pancit...huhu


Ok, ni mmg post melampau...haha



Tuesday, October 4, 2011

BAHAN BANTU BELAJAR LITERASI BAHASA

Hmmmmmmm...hooooooooo...hehe....

Assalamualaikum semua...pekobo?hopefully sumer sihat la ek. Post kali ni, Hana nak citer sal bahan bantu belajar yang Hana buat utk subjek Literasi Bahasa (WAJ 3104). Alkisahnyer, salah 1 task dlm asgnmnt tu, kitorang kena buat bahan bantu belajar berbentuk 3D yang saiznya x kurang drp 15cm. So, Hana pun google search la untuk cari inspirasi. Ditakdirkan Allah, Hana jumpa la 1 blog ni. Dyorang buat kek span, bukan kek span yg sedap dimakan tu, tp kek yang menggunakan span..hehe. Tapi, malangnya, after that, bila Hana cari balik blog tu, x jumpa2 dh...Hmmm...So, guna kreativiti sndiri la nk buat.

Step 1st nak buat kek ni, tentu la kena beli dulu semua barang dan bahan yang diperlukan. antara bahan penting yang diperlukan, of coz la span. cat pun penting, sebagai krim kat atas kek. Selain tu, adhesive tape pun satu bahan yang penting dalam nk buat kek ni. Nape penting? yang tu nanti sat lagi Hana story ek..


Lepas dh ada semua bahan, potong la span tu kepada 2. Potong serong ek supaya hasil dye akan jadi 2 span berbentuk segi tiga sama tegak. Hana guna 6 biji span untuk buat benda ni. so, susun la span2 ni supaya menjadi bulatan. Hana lupa la plak nk amek gambar, so, korang pandai2 la fikir cmne nk susun span ni supaya jadi bulatan ek. Nak jadi cikgu kan, msti la pandai.

Haaa...ni la masanya nk gunakan khidmat adhesive tape ni. tau x adhesive tape ni pe? adhesive tape ni macam salertape tu la. tapi yang macam kertas tu. guna adhesive tape ni untuk balut span tu. ianya penting sbb kalu x balut, cat air yang kita guna tu akan meresap dalam span. Hana dh try banyak kali, sbb tu akhirnya timbul idea untuk balut spanguna adhesive tape ni.

So, bila dh balut, mulakan la langkah yang best, amek cat, cat je atas span yang dh berbalut tu. tapi, pastikan cat yang dibeli tu adalah cat pekat contohnya mcm cat pelaka ke, cat D'art yang pekat tu and lain2 la asalkan pekat. Sebabnya, kalu cair, cat tu akan meleleh. Payah nanti. so, lps dicat, ni la hasilnya, tadaaa!!!!


After that, korang hias la ikut kreativiti masing2. Ni hasil yang Hana buat:
bunga tu Hana guna plastesin je...

hias ikut kreativiti masing2 la...sape yg ske mkn kek, dye tau la kan?hehe


finally, guna gam glitter utk tulis kat atas kek tu...huhu...buruk bebenor tulisan Hana... :P





Ramai jugak la yang tertipu dek kek ni. Pensyarah pun ada yang terpedaya jugak...huhu...maafkan Hana ye... ^^






p/s: kalu korang nk buat sbg tugasan, seelok-eloknya esok nk hantar, ari ni baru buat sbb cat tu akan merekah bila kering. Ok, selamat mencuba.... ^^