CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

AHLAN WASAHLAN ILA RUKNI.. (^_^)


Thursday, October 14, 2010

sesalanku...

“Assalamualaikum. Wei, korang nak pergi hospital ke?” soal K, rakanku di bilik sebelah usai aku menunaikan solat Isyak.

“Kenapa?”, soal Dilah, temanku.

“Qifah dah kritikal”

Kata-kata itu masih terngiang-ngiang di benakku. Kerana itulah aku segera menghubungi seorang senior untuk memintanya membawa aku dan rakan-rakanku ke hospital pada malam itu juga.

Sedang aku bersiap, Aisyah pula datang memberitahu yang Thaqifah telah kembali ke rahmatullah. Aku pekakkan telinga. Tidak inginku percaya akan berita yang baru mengjengah telingaku.

Waktu yang berlalu semasa aku menunggu Abg Mat Tar (senior yang kami minta untuk emmbawa kami ke hospital) terasa perlahan benar berjalan. Andainya hospital tersebut dekat, rela aku meredah embun malam untuk ke sana. Namun, apakan daya, HUKM berada di Cheras.

Sedang kami menunggu, Fad mendapat mesej yang mengesahkan pemergian Qifah ke rahmatullah. Ya Allah, peristiwa itu berulang lagi. Mindaku membawa aku mengembara ke lima tahun lepas.


Hari ini, kami pelajar tingkatan tiga diberi cuti daripada menduduki peperiksaan PMR sempena kedatangan Ramadhan yang dinanti. Sebagai pelajar asrama, kami dibenarkan untuk berada di Musolla Al-Naim (surau sekolah) dan bilik study sahaja. pada mulanya, aku mengulangkaji pelajaran di musolla. Namun, setelah beberapa jam, aku terasa ingin menyambung mengulangkaji di sekolah. Lantas, aku balik ke bilik dan menukar pakaian ke uniform sekolah. Lalu, aku terus menuju ke bilik kaunseling (aku sememangnya gemar belajar atau lepak di bilik kaunseling. Aku ni sebenarnya seorang PRS.)

Namun, sesampainya aku di bilik kaunseling, aku lihat ada ustaz Che Ku (ustaz Bahasa Arab aku semasa aku di tingkatan satu dulu) selain dua orang kaunselor sekolahku. Cikgu Sharipah tidak lagi seperti biasa menyambutku dengan penuh mesra. Mereka seakan membicarakan sesuatu yang amat penting. Aku berpura-pura membaca buku, padahal otakku sedang ligat memikirkan apa yang sedang mereka fikirkan.

Kemudian, Cikgu Tahar dan Ustaz Che Ku meninggalkan bilik kaunseling. Aku mengambil peluang tersebut untuk bertanyakan Cikgu Sharipah akan apa yang bermain di benakku tadi. Alangkah terkejutnya aku setelah mendengar berita yang disampaikan oleh Cikgu Sharipah.

“Jadi, bagaimana keadaan Abg Fakhrul?” aku bertanya.
“Belum tahu lagi. Cikgu Tahar dah hantarkan ke hospital. Sekarang, dia masih belum sedarkan diri.” Jawab cikgu Sharipah, kemudian beliau keluar.

Aku tidak dapat meneruskan pembacaanku lagi. Aku terus mengemaskan barangku dan pulang ke asrama. Terngiang-ngiang di telingaku kata-kata cikgu sebentar tadi.

“Fakhrul Iqram dilanggar di depan sekolah tadi.”

“Macam mana boleh jadi macam tu?” soalku dengan nada terkejut.

“Ada sebuah kereta buat U-turn dan melanggar dia.” Jelas Cikgu Sharipah.

Sampai sahaja di asrama, aku memberitahu rakan-rakanku yang lain. kami hanya mampu menanti berita kerana tidak dapat melawatnya disebabkan terikat dengan peraturan asrama dan PMR masih belum tamat.

Beberapa hari selepas itu, Cikgu Tahar mencadangkan agar PRS menziarahi Fakhrul Iqram (Fakhrul Iqram merupakan pelajar tingkatan lima. Dia juga adalah ahli PRS)
Jadi, aku berbincang dengan rakanku, Sue serta pengerusi untuk melawat Abang Iqram.

Jadi, pada petang tersebut, aku menelefon Abang Iqram untuk memberitahu akan kedatangan kami serta bertanyakan lokasi rumahnya. Pada kesempatan itu, aku turut meminta maaf padanya kerana aku sebenarnya sering bertikam lidah dengannya kerana selalu mempunyai pandangan yang berbeza dalam banyak perkara.

“Hmmm… Saya nak minta maaf ye, kalau ada apa-apa kesalahan.”

“Ni nak minta maaf untuk exam ke untuk selama-lamanya?”

“Mestilah untuk selama-lamanya. Exam dah nak habis la.”


Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar. Kami akan menziarahnya pada hari Khamis. Pihak sekolah juga bersetuju menyediakan bas untuk kami.

Namun, pada hari Rabu, aku menelefon emak di rumah. Emak menyuruh aku segera pulang esok kerana PMR telah selesai. Tambahan pula, emak kurang sihat. Aku serba salah untuk memilih untuk pulang esok atau Sabtu nanti mengikut perancangan asalku.


Akhirnya, aku pulang keesokannya kerana fikir ibuku lebih memerlukan aku. Aku hanya mampu mengirimkan salam kepada Abang Fakhrul. Aku tidak dapat menziarah Abang Fakhrul kerana jarak antara rumahku dan sekolah agak jauh. Jadi aku bertolak sejak pagi. Lagipun, mungkin aku masih berkesempatan untuk berjumpanya apabila dia mengambil keputusan SPM nanti.


Namun, pada 4 Januari tahun berikutnya, aku mendapat berita daripada Cikgu Tahar bahawa Abang Fakhrul tidak sedarkan diri sejak 1 Januari kerana terdapat darah beku pada otaknya akibat berlaku pendarahan akibat kemalangan 1 Ramadhan dulu. dan pada malamnya, Cikgu Tahar memberitahu bahawa Abang Fakhrul telah dijemput Ilahi pada pukul 4.30 petang tadi.Aku benar-benar tergamam. Lama aku berdiam diri di situ, seakan masa pun turut berhenti bersamaku. Apabila rakan-rakanku menggoncangkan badanku, barulah aku aku kembali ke alam realiti. tak semena-mena, air mata menitis menyusuri pipiku.
Sejak itu, aku memanggilnya Abang Iqram sepertimana apa yang sering dia minta aku panggilnya. Tapi, aku memang degil. sering saja memanggilnya Fakhrul (tanpa 'abang' walaupun dia adalah seniorku. padahal pengerusi PRS itu aku boleh saja memanggilnya 'abang' walaupun lebih muda daripada Abang Iqram).

Sesalnya aku kerana tidak menghargainya semasa dia masih hidup. Padahal dia baik padaku. Cuma aku yang degil dan tidak pernah mahu untuk menerima kebaikannya. Sesalnya aku kerana tidak menziarahinya dulu. Namun, apalah dayaku kini. Dia telah pergi untuk menghadap Ilahi. tak lama lagi, mungkin giliran aku pula. Aku bertekad untuk cuba untuk menghargai orang di sekelilingku sehabis daya agar tidak menyesal lagi.
Namun kini, aku terlepas lagi, aku terlepas untuk berjumpa seorang sahabat buat kali terakhir... semoga kalian bahagia di sana. Al-Fatihah...

No comments:

Post a Comment